Blagdani su pred nama što znači da je došlo vrijeme i za Spinove božićne donacije. Ove godine naša se priča proširila pa su nam se, potaknuti prošlogodišnjim donacijama, pridružili i kolege iz tvrtke Tavu iz Osijeka, dizajneri i proizvođači mikro kontrolorskih ploča koje su i najvažniji dio ovogodišnje donacije.
Projekt božićnog darivanja započeli smo 2019. godine kada smo novac koji smo do tada izdvajali za novogodišnje darivanje naših partnera, odlučili preusmjeriti u tehnološko obrazovanje djece na području cijele Hrvatske. Prošlih godina smo kroz donacije i u ime naših partnera podržali rad Znanstveno edukacijskog centra Višnjan u Istri te SOS Dječjeg sela Ladimirevci, a ove godine odlučili smo poduprijeti rad osnovnih škola na području Petrinje i Siska.

Potaknuti izazovima zadnje dvije godine, koji su zbog potresa 2020. bili još teži za područje Petrinje i Siska, odlučili smo podržati rad šest osnovnih škola upravo na tom području te u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom (ogranak Popovača) educirati nastavnike tehničke kulture i informatike o korištenju CROduino setova za početnike koji će potom to znanje prenositi na djecu.

Višesatnu edukaciju za profesore provest će Željko Krnjajić, edukator Hrvatskog robotičkog saveza na kojoj će šest nastavnika, po jednog iz svake škole koja sudjeluje u projektu, educirati o korištenju CROduino setova koji dolaze iz proizvodnje tvrtke Tavu, odnosno njihove e-radionice.
„Podržavam ovaj projekt jer smatram da kod djece treba poticati interes i želju za učenjem novih tehnologija, a najbolji pristup tome je da prvo njihovim učiteljima pružimo potrebna znanja i opremu.“ – kaže Željko.

Radi se o setu koji je kompletan sustav za učenje programiranja i osnovnih elektroničkih principa uz koji će djeca moći programirati svijet i elektroničke uređaje oko sebe, a naučit će i programirati u C programskom jeziku, spajati elektroničke komponente i osnovne stvari u vezi njih. Osim edukacije, donirat ćemo ukupno i 25 CROduino setova za početnike koji će ostati na trajno korištenje svakoj školi koja sudjeluje u programu te tako stvoriti priliku za edukaciju, ne samo one djece koja trenutno pohađaju školu, već i za sve buduće generacije koje će tek otkriti programiranje.

„Sretni smo da su Spin i Tavu udružili snage i odlučili napraviti mali doprinos za djecu u potresom pogođenom području. Nadamo se da će naši CROduino setovi omogućiti što više učenika da upoznaju elektroniku i programiranje i time sebi i svojoj okolini omoguće bolju budućnost.“– kaže David Zovko, osnivač tvrtke Tavu.

Cilj ovog projekta je upoznavanje djece s raznim vrstama tehnologije te poticanje razvijanja novih vještina i znanja koje će im biti korisne u budućnosti, imajući na umu da se ipak radi o najmlađima te da svaki projekt mora sadržavati i dozu zabave kako bi učenje bilo što lakše.
Provedba projekta započet će nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada se učenici vrate u klupe i budu odmorni i spremni za nova znanja i vještine, a cijeli razvoj projekta moći ćete pratiti na našim web stranicama i društvenim mrežama.

Zahvaljujemo svim našim partnerima koji podržavaju ovu donaciju, a posebno se zahvaljujemo kolegama iz tvrtke Tavu što su nam se pridružili u ovogodišnjem darivanju te Željku Krnjajiću, edukatoru Hrvatskog robotičkog saveza, na suradnji u vidu edukativne radionice za profesore.